Υπάρχουν διάφορα συστήματα βιβλιογραφικών παραπομπών. Ωστόσο, όποιο πρότυπο κι αν επιλέξει κάποιος, θα πρέπει να θυμάται ένα πράγμα: όλες οι παραπομπές ενός κειμένου πρέπει να ακολουθούν πιστά το συγκεκριμένο πρότυπο, έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφες.
Παλιότερα, οι πηγές πληροφόρησης ενός ερευνητή ήταν τα βιβλία, τα περιοδικά και οι εφημερίδες, όλα σε έντυπη μορφή. Σήμερα αντιθέτως η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας προσφέρει πληθώρα ηλεκτρονικών πηγών, οι οποίες όμως μας προβληματίζουν όταν πρέπει να παρουσιαστούν ως αναφορές. Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα να συμπεριλάβω όταν παραπέμπω για παράδειγμα στην εικόνα ενός χάρτη από το Google map;
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα οδηγό βιβλιογραφικών παραπομπών σύμφωνα με το σύστημα του Harvard, όπου δίνει παραδείγματα για διάφορες πηγές ηλεκτρονικές και μη. Ακόμη κι αν δε επιλέξει κάποιος το συγκεκριμένο σύστημα, μπορεί να δει ποιες πληροφορίες θεωρούνται σημαντικές σε κάθε κατηγορία, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο αναγνώστης του θα οδηγηθεί στην αρχική πηγή πληροφόρησης. Έπειτα, μπορεί πολύ εύκολα ο συγγραφέας-ερευνητής να προσαρμόσει τις πληροφορίες αυτές στο σύστημα που χρησιμοποιεί.