Η Project Muse είναι μια βιβλιογραφική βάση που καλύπτει σε μεγάλο εύρος τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες καθώς και τις τέχνες. Η Βιβλιοθήκη του ΕΚΠΑ έχει συνδρομή στη βάση μέσω της HEAL- LINK.
Την περίοδο αυτή και λόγω του covid19 η Project Muse δίνει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε επιπλέον πηγές που διέθεσαν διάφοροι εκδότες, ηλεκτρονικά περιοδικά και βιβλία, μέχρι την 30η Ιουνίου 2020.
Ανάμεσα στους εκδότες ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών που συμμετέχουν στην προσφορά είναι οι Cornell University Press, Fordham University Press, Hong Kong University Press HKU, John Hopkins University Press, Manchester University Press, The MIT Press, National Bureau of Asian Research, Princeton University Press.
Η πλοήγηση γίνεται στον καθένα εκδότη ξεχωριστά ενώ η αναζήτηση είναι ενιαία στην πλατφόρμα, περιλαμβάνει χρήση φίλτρων για να επιλέξουμε το είδος του υλικού που μας ενδιαφέρει, το θέμα κτλ και γίνεται με λέξη κλειδί. Υπάρχει και η δυνατότητα να περιορίσει κανείς την αναζήτηση στο υλικό, στο οποίο έχει δικαίωμα πρόσβασης.
Το περιεχόμενο που είναι προσωρινά ελεύθερα διαθέσιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμφανίζει ένα διακριτικό εικονίδιο “Free” (ελεύθερο) διαφορετικό από το εικονίδιο "OA" (open access= aνοικτή πρόσβαση), που χρησιμοποιείται για ανοιχτό περιεχόμενο πρόσβασης σε μόνιμη βάση. Βλ. Open Access Content on MUSE.
Η Project Muse για να υποστηρίξει τους διδάσκοντες σε όλο τον κόσμο ειδικά όσον αφορά σε πηγές αλλά και εργαλεία σχετικά με τη διδασκαλία και την έρευνα στο ψηφιακό περιβάλλον, δημιούργησε την ενότητα MUSE Resources for Instructors.
Για την πρόσβαση στην πλατφόρμα μέσω της Βιβλιοθήκης του ΕΚΠΑ, προκειμένου να αναζητεί κανείς το συνδρομητικό περιεχόμενο της βάσης, χρειάζεται ιδρυματικός λογαριασμός στο ΕΚΠΑ και οι οδηγίες στο άρθρο Απομακρυσμένη πρόσβαση σε ψηφιακές πηγές.