ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται οδηγοί (κείμενα και άλλο βοηθητικό υλικό με οδηγίες, συμβουλές και επεξηγήσεις), με σκοπό να διευκολύνουν την αναζήτηση, τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την ενδεδειγμένη χρήση των πληροφοριών. Αποτελεί τη Γνωσιακή Βάση του ιστοτόπου της ΒΚΠ, που στόχο έχει να βοηθήσει τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και όλους τους επισκέπτες της να χρησιμοποιούν σωστά τη Βιβλιοθήκη για την έρευνά τους, αξιοποιώντας τις κάθε είδους υπηρεσίες που προσφέρει, ψηφιακές και παραδοσιακές. Περιλαμβάνονται Συχνές Ερωτήσεις και Γλωσσάρι, συνοπτικά κείμενα και υλικό σε άλλες μορφές, δίνονται όμως και σύνδεσμοι προς αναλυτικότερες πληροφορίες και άλλες πηγές του διαδικτύου.

 

Βιβλιογραφικές βάσεις Θεολογίας

Κατηγορίες Θεολογία Βάσεις δεδομένων

 1. Logos. Κορυφαίο λογισμικό Βιβλικών Σπουδών με στήριξη από online πλατφόρμα υλικού.

 2. BibleWorks. Λογισμικό Βιβλικών Σπουδών με στήριξη από online πλατφόρμα υλικού.  

 3. Thesaurus Linguae Grecae. Παρέχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο 12000 Ελληνικών Κειμένων και

    3700 Ελλήνων συγγραφέων, χρονολογούμενα από τον Όμηρο εως το 1453 μ.Χ.

 4.  Patrologia Graeca. Πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της ηλεκτρονικής έκδοσης των 161 τόμων της πρώτης έκδοσης του Patrologia Cursus Completus, Series Graeca του Jacques-Paul Migne, που αποτελεί συλλογή πατερικών κειμένων στην ελληνική. Περιλαμβάνονται κείμενα των Πατέρων της Ανατολικής Εκκλησίας καθώς και των Χριστιανών της δύσης που έγραψαν πριν την εξάπλωση της λατινικής στο Δυτικό κόσμο τον 3ο αι. μ.Χ.  

 5.  Patrologia Latina. Πρόκειται για την ηλεκτρονική έκδοση της πρώτης έκδοσης του Jacques-Paul    Migne's  Patrologia Latina που εκδόθηκαν  ανάμεσα από το 1844 και 1855 καθώς και τους 4 τόμους ευρητηρίων που εκδόθηκαν μεταξύ 1862 και 1865. Η Patrologia Latina περιλαμβάνει τα έργα των εκκλησιαστικών Πατέρων από τον Τερτυλλιανό το 200 μ.Χ., ως το θάνατο του πάπα  Ιννοκέντιου του 3ου το 1216. 

 6.  Acta Sanctorum. Η βάση αποτελεί την ηλεκτρονική εκδοχή της έντυπης έκδοσης Acta Sanctorum       που δημοσιεύθηκε την περίοδο 1643-1840 σε 68 τόμους από τη Societe de Bollandistes στις πόλεις Antwerp και Brussels. Αποτελεί μιά συλλογή κειμένων σχετικά με τη ζωή των Αγίων οργανωμένη ανά ημέρα εορτής του κάθε Αγίου. 

 7.  Revue d΄Histoire Ecclesiastique(RHE). Η βιβλιογραφία  καλύπτει μελέτες που αφορούν στην Ιστορία της Εκκλησίας. www.brepolis.net/access.html

 8.  Dictionnaire d΄Histoire et de Geographie Ecclesiastique (DHGE). Πηγή πληροφοριών για την Εκκλησιαστική Ιστορία. 20 αιώνες ιστορίας, περίπου 70000 άρθρα και μελέτες, απευθείας σύνδεσμοι για τη βιβλιογραφία της Revue d΄Histoire Ecclesiastique, δύο ενημερώσεις ανά έτος.

 9.  Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη Μελωδού. Πλούσια συλλογή μουσικών βιβλίων και εγγράφων που αφορούν στη Βυζαντινή Μουσική.

 10. Novum Testamentum Graece. Καινή Διαθήκη. Κείμενο κριτικής έκδοσης Καινής Διαθήκης του Nestle Aland.

 11. Σιναϊτικός Κώδικας.Περιέχει τα Βιβλία της Καινής Διαθήκης και ένα μέρος των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης. 

 12. Άπαντα περιοδικού Θεολογία

 13. Άπαντα περιοδικού Εκκλησία

 14. Εκκλησία της Ελλάδος.