ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται οδηγοί (κείμενα και άλλο βοηθητικό υλικό με οδηγίες, συμβουλές και επεξηγήσεις), με σκοπό να διευκολύνουν την αναζήτηση, τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την ενδεδειγμένη χρήση των πληροφοριών. Αποτελεί τη Γνωσιακή Βάση του ιστοτόπου της ΒΚΠ, που στόχο έχει να βοηθήσει τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και όλους τους επισκέπτες της να χρησιμοποιούν σωστά τη Βιβλιοθήκη για την έρευνά τους, αξιοποιώντας τις κάθε είδους υπηρεσίες που προσφέρει, ψηφιακές και παραδοσιακές. Περιλαμβάνονται Συχνές Ερωτήσεις και Γλωσσάρι, συνοπτικά κείμενα και υλικό σε άλλες μορφές, δίνονται όμως και σύνδεσμοι προς αναλυτικότερες πληροφορίες και άλλες πηγές του διαδικτύου.

 

Τι δεν προστατεύεται με την πνευματική ιδιοκτησία

Κατηγορίες Χρησιμοποιώ τις πηγές

Μη προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας

Η πνευματική ιδιοκτησία  δεν προστατεύει την πληροφορία αυτή καθαυτή. Το έργο δεν θα πρέπει να συγχέεται με την πληροφορία. Τα έργα του λόγου ή τα μουσικά έργα που διατίθενται για παράδειγμα στο διαδίκτυο δεν αποτελούν πληροφορίες, εξακολουθούν να παραμένουν έργα και να προστατεύονται με τους κανόνες της πνευματικής ιδιοκτησίας Ο αναγνώστης μπορεί να αντλήσει από ένα έργο, όσες ιδέες και πληροφορίες θέλει.  Η πνευματική ιδιοκτησία δεν εμποδίζει τις ενέργειες αυτές γιατί τότε θα αναγνώριζε στον εκάστοτε συγγραφέα τη δυνατότητα να μονοπωλήσει τις ιδέες του.

Η προστασία της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών, επιβάλει να μην προστατεύεται μια ιδέα όσο αποτελεί μια αόριστη σύλληψη στο μυαλό ενός δημιουργού.

Δεν προστατεύονται επίσης: 

  • Τα επίσημα κείμενα με τα οποία εκφράζεται η άσκηση πολιτειακής αρμοδιότητας, όπως νομοθετικά, διοικητικά, δικαστικά κείμενα, κ.λπ. 
  • Οι εκφράσεις της λαϊκής παράδοσης, όπως επί παραδείγματι λαϊκές παροιμίες, έργα λαϊκής τέχνης, δημοτικοί χοροί και τραγούδια κ.λπ., τα οποία θεωρούνται κοινή πολιτιστική κληρονομιά.  
  • Οι ειδήσεις και τα απλά γεγονότα ή στοιχεία εφόσον γίνεται μια απλή δημοσιογραφική