ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Απολογισμός έργου Βιβλιοθήκης Νομικής Σχολής

Κατηγορίες Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής, ο αριθμός επισκέψεων χρηστών για το έτος 2017 ήταν 41.109, ενώ το 2018 οι επισκέψεις ανήλθαν στις 50.215.

Με αφορμή τα δυο χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής καταθέτω αυτό τον μικρό απολογισμό του έτους 2018, άλλης μιας χρονιάς με θετικό πρόσημο.


Η Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Χημείου του ΕΚΠΑ, άνοιξε στις 12 Οκτώβρη 2016 και τα επίσημα εγκαίνια της έγιναν στις 4/4/2017. Δυο χρόνια μετά μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τη λειτουργία της και το έργο της. Η Βιβλιοθήκη με την άριστη συνεργασία του Εφορευτικού της Συμβούλιου και τη Διοίκηση του Ιδρύματος και τις πρωτοβουλίες του προσωπικού της λειτουργεί αδιαλείπτως και στηρίζει ενεργά το εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Ταυτόχρονα αναπτύσσει σημαντική εξωστρέφεια ενισχύοντας τον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό ρόλο του Πανεπιστημίου και το άνοιγμα του στην κοινωνία.

 

Η επισκεψιμότητα στις εγκαταστάσεις της ξεπέρασε κάθε προσδοκία ενώ κατεγράφησαν μέρες που οι χώροι δεν επαρκούσαν. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του έτους 2018, ο συνολικός αριθμός επισκέψεων χρηστών, οι οποίοι αξιοποίησαν τις υπηρεσίες Βιβλιοθήκης και έλαβαν μέρος στις δράσεις της ήταν 50.215.

 

Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό πολλών και διαφορετικών παραγόντων οι οποίοι διαμορφώνουν ένα αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον ενός κέντρου έρευνας, εκπαίδευσης και πολιτισμού όπως άλλωστε αρμόζει σε μία Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του 21ου αιώνα. Μεταξύ αυτών είναι οι άρτιες εγκαταστάσεις της και η ευκολία πρόσβασης σ' αυτές, το ανανεωμένο υλικό της σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες της και οι εξωστρεφείς δράσεις της. Αξίζει να σημειωθεί η χρηματοδότηση της για αγορά βιβλίων περιοδικών και συνδρομών σε βάσεις δεδομένων από την κοσμητεία και κυρίως τα κονδύλια των ΠΜΣ της Νομικής Σχολής ποσού 84.000,00 ευρώ έδωσε τη δυνατότητα ενημέρωσης και ανάπτυξης της συλλογής με καινούργια Βιβλία, περιοδικά και βάσεις δεδομένων.

Επίσης η Βιβλιοθήκη έγινε αποδέκτης πολλών δωρεών νεοκδοθέντων βιβλίων από ερευνητές, μέλη ΔΕΠ και ιδιώτες. Τέλος εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και μέσω της κατανομής των κονδυλίων της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης. Συνολικά το έτος 2018 προστέθηκαν στην συλλογή 1.870 νέοι τίτλοι βιβλίων, επτά νέοι τίτλοι περιοδικών και εξασφαλίστηκε πρόσβαση στο πλήρες περιεχόμενο νομικών βάσεων πληροφοριών: Nομοτέλεια, Nomos, Nbonline, Beck-Online, HeinOnline, sakkoulas-online. Οι συνδρομές σε νομικές βάσεις δεδομένων πλήρους κειμένου είναι επτά (5 εθνικές και 2 διεθνείς - μία γερμανική και μια αμερικάνικη).

 

Παράλληλα οι χώροι της βιβλιοθήκης αξιοποιήθηκαν και για τη στήριξη παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων, καθώς πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ομάδων φοιτητών που συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης, πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις φοιτητών ΠΜΣ, κλπ. Επίσης έγιναν συναντήσεις αντιπροσωπειών νομικών επιστημόνων από το εξωτερικό και ξεναγήσεις στους χώρους της.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις 2018:

• Υποδοχή πρωτοετών φοιτητών Νομικής Σχολής (02 Οκτωβρίου 2018).

• Σεμινάρια για το πρόγραμμα οργάνωσης & διαχείρισης βιβλιογραφίας Mendeley (Μαΐος 2018).

• Πληροφοριακή εκπαίδευση (22–29 Οκτωβρίου 2018) Σεμινάρια στοχευμένα στις ανάγκες των πρωτοετών φοιτητών.

• "Γνωρίζω τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής και τις υπηρεσίες της" (01–08 Νοεμβρίου 2018). Σεμινάρια στοχευμένα στις ανάγκες των μεταπτυχιακών φοιτητών.

• Σεμινάρια για τη χρήση της βάσης δεδομένων Sakkoulas online, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Αντ. Ν. Σάκκουλα (13 και 20 Δεκεμβρίου 2018 ....).

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις 2018:

• Στο πλαίσιο του 5ου Onassis Fast Forward Festival Athens φιλοξενήσαμε μία πολύ σημαντική εικαστική εγκατάσταση το "The Primary Fact" του εικαστικού Hikaru Fujii, η οποία είχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. (2-16 Mαίου 2018

• Πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού «2018 Αθήνα Παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου» από 6/5 έως 21/10.

• "Το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην πόλη: επτά σταθμοί στην Ιστορία και την Τέχνη" (06 Μαΐου 2018)

• Ξενάγηση στο κτήριο και στη Βιβλιοθήκη με αφορμή και αφετηρία την έκθεση «180 Χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι» και σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

• «Μεταξύ νομικής και λογοτεχνίας» (06 Μαΐου 2018). Σε συνεργασία με την ομάδα «Δίκαιο και Τέχνη», παρουσιάστηκε αναλόγιο, συνοδεία μουσικής, και ακούστηκαν σύντομα αποσπάσματα έργων κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών που φοίτησαν στη Νομική Σχολή.

• Atenistas OWA - Ανοικτός περίπατος στις Βιβλιοθήκες της Αθήνας (13 Μαΐου 2018): Ξενάγηση στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Χημείου και στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης.

• Έκθεση σπάνιου υλικού της Βιβλιοθήκης Νομικής Σχολής (08–19 Οκτωβρίου 2018)

• "Ο δικηγόρος που δεν έγινα!!!" (20 Οκτωβρίου 2018). Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που σπούδασαν νομικά συζήτησαν με το κοινό την επίδραση αυτών των σπουδών στο καλλιτεχνικό τους έργο. Συμμετείχαν οι Τ. Πατρίκιος, Χρ. Χωμενίδης, Στ. Ελληνιάδης, Κ. Λειβαδας, Ε. Διβάνη, Ε. Δημητροπούλου.

• "Παιδιά, τι λέτε για τους νόμους;" (21 Οκτωβρίου 2018). Μια εκδήλωση σχεδιασμένη ειδικά για τα παιδιά σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»

• Παρασκευή 29 Μαρτίου. Παρουσίαση της περιπατητικής performance "EX LIBRIS" από την ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Από 4/4/2019 και έως 30/9/2019.σε συνεργασία με Ιστορικό Αρχείο του Ε.Κ.Π.Α. διοργανώνουν την έκθεση «Λογοτεχνικές Αχρειολογίες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 19ος & 20ος αιώνας».

 

Στις εγκαταστάσεις της συνεχίζουν να πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της ομάδας «Ομάδα Δίκαιο και Τέχνη» dikaiokaitexni.blogspot.com η οποία δημιουργήθηκε με στόχο τη διερεύνηση του νομικού φαινομένου υπό το πρίσμα της τέχνης. Στην ομάδα, η οποία γεννήθηκε εντός της Βιβλιοθήκης το 2011 συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Νομικής Σχολής, ενώ προσκαλούνται για να συμβάλλουν δημιουργικά στην παρουσίαση και συζήτηση καλλιτέχνες, διανοούμενοι αλλά και απλοί πολίτες.

 

Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει ενεργά στην «Ήμερα ανοιχτών πυλών ΕΚΠΑ» και υποδέχεται και ξεναγεί στις εγκαταστάσεις της μαθητές από σχολεία της Αττικής. Στις 2 Νοεμβρίου 2018 υποδέχτηκε μαθητές σχολείων από την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, και δημόσια λύκεια από τον Αγ. Δημήτριο, τη Νέα Χαλκηδόνα και την Π. Πεντέλη

 

Κοινωνικές δράσεις:

• Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές (Ιούλιος-Αύγουστος 2018).

• Γωνιά της Αλληλεγγύης: Στήριξη του έργου του Σωματείου «Κιβωτός του κόσμου» μέσω της εθελοντικής προσφοράς αποσυρθέντων βιβλίων.

 

Για την καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των χρηστών και τη δυνατότητα λήψης των δικών τους προτάσεων πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας ελήφθησαν υπόψη για την ανάπτυξη της συλλογής και τη βελτίωση των υπηρεσιών. Η έρευνα διεξήχθη από 25/10/2017 έως 25/01/2018

 

Επιπλέον δημιουργήθηκε βίντεο υπηρεσιών Βιβλιοθήκης με τις οδηγίες χρήσης διαθέσιμο στο διαδίκτυο στον σύνδεσμο:

www.youtube.com/watch.

 

Για την προβολή του έργου της Βιβλιοθήκης αξιοποιήθηκε η ιστοσελίδα της στο Facebook, η επίσημη ιστοσελίδα της law.lib.uoa.gr, ενώ οι εκδηλώσεις σχολιάζονται επαινετικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

Σήμερα, η συλλογή των βιβλίων αποτελείται από 65.500 μοναδικούς τίτλους (οι 1.870 αποκτήθηκαν το 2018) οι οποίοι αντιστοιχούν σε 97.000 τόμους, ενώ η συλλογή των περιοδικών αποτελείται από 900 περίπου μοναδικούς τίτλους νομικών εκδόσεων οι οποίοι αντιστοιχούν σε 28.200 τόμους. Επίσης, στην ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πέργαμος έχει καταχωριστεί το μεγαλύτερο μέρος των διπλωματικών εργασιών των ΠΜΣ Νομικής.

 

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ύπαρξης της ενιαίας Βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής . Τα οφέλη που προσφέρει στην ακαδημαϊκή και ερευνητική νομική κοινότητα, και όχι μόνον, είναι πολλά και η ανάγκη στήριξης του έργου της με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οικονομικούς πόρους είναι αδήριτη, ώστε να μπορέσει να προσφέρει περισσότερες και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

 

Βασιλική Στρακαντούνα