ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές του εκδότη Brill

Κατηγορίες Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών

Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ/Heal-Link) έχει συνάψει σύμβαση με τον εκδότη Brill και έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στις παρακάτω ηλεκτρονικές πηγές στο διηνεκές (perpetual rights) για όλα τα μέλη του, καλύπτοντας ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών:

Brill Dictionary of Ancient Greek Online (αγγλική έκδοση του Franco Montanari’s Vocabolario della Lingua Greca, το οποίο με τη φήμη του σημαντικότερου σύγχρονου λεξικού για τα αρχαία ελληνικά, συγκεντρώνει 140000 λέξεις-κλειδιά από τη λογοτεχνία, παπύρους, επιγραφές και άλλες πηγές της αρχαϊκής περιόδου έως τον 6ο αιώνα π.Χ. και περιστασιακά πέραν αυτού)

Brill's Companions to Classical Studies Online I-IV (σειρά εγχειριδίων, στην αγγλική γλώσσα, μιας ευρείας ποικιλίας θεμάτων και προσώπων από την Κλασική Αρχαιότητα καθώς και της αποδοχής τους στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σχεδιασμένο για σπουδαστές και μελετητές, τα βιβλία παραθέτουν τις πηγές που υπάρχουν, τις μεθόδους και τις προσεγγίσεις που είναι κατάλληλες για αυτές, τα θέματα που προκύπτουν και τον τρόπο που αυτά έχουν αντιμετωπιστεί καθώς και τα περιθώρια διαφωνίας που μπορεί να υπάρχουν)

Encyclopedia of Ancient Greek Language and Linguistics Online (ένα μοναδικό έργο που συγκεντρώνει τις τελευταίες έρευνες από μια σειρά επιστημονικών κλάδων που συμβάλλουν στην γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, προσφέροντας μια συστηματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όλων των πτυχών της ιστορίας και της μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής. Είναι ένα απαραίτητο ερευνητικό εργαλείο για τους μελετητές και τους σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας, της γλωσσολογίας και άλλων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, καθώς και της βιβλικής βιβλιογραφίας)

International Aristotle Bibliography (ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό εργαλείο που παρέχει πρόσβαση σε πάνω από 50000 βιβλία, άρθρα περιοδικών, κεφάλαια βιβλίων, αναθεωρήσεις βιβλίων και διατριβές για τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και την επιρροή του. Η βιβλιογραφία καλύπτει περισσότερα από 100 χρόνια δημοσίευσης σε ένα ευρύ φάσμα γλωσσών)

Lexicon of Greek Grammarians of Antiquity (χρήσιμο εργαλείο για τους μελετητές της ελληνικής και της λατινικής αρχαιότητας ως πρώτο σημείο αναφοράς για πληροφορίες σχετικά με τους αρχαίους γραμματικούς, ιδιαιτέρως στην έρευνα για την ιστορία της φιλολογίας, της γραμματικής και της αρχαίας ακαδημαϊκής γνώσης. Αυτή τη στιγμή, περιέχει εγγραφές για περισσότερους από 300 γραμματικούς)

New Pauly Online (πρόσβαση στο γερμανικό εγκυκλοπαιδικό έργο για τον αρχαίο κόσμο Metzler’s Der Neue Pauly καθώς και στην αγγλική του έκδοση Brill’s New Pauly. Πρόκειται για ένα απαράμιλλο σύγχρονο πληροφοριακό έργο για την αρχαιότητα λόγω της εγκυκλοπαιδικής του κάλυψης και του υψηλού ακαδημαϊκού επίπεδου του καθώς της διεπιστημονικής και σύγχρονης προσέγγισης του. Εκτενή είναι η αναφορά του στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα καλύπτοντας περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μακρά και σημαντική επιρροή της αρχαιότητας και στη διαδικασία συνεχούς επανεξέτασης και επανεκτίμηση της αρχαίας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας και της κλασικής γνώσης)

New Pauly Supplements I (συλλογή πληροφοριακών έργων που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν την εγκυκλοπαιδική πηγή New Pauly Online. Περιλαμβάνει 6 σημαντικά πληροφοριακά έργα για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου και την υποδοχή του στους επόμενους αιώνες. Η συλλογή αποτελείται από τους ακόλουθους τίτλους: 1. Chronologies of the Ancient World, 2. Dictionary of Greek and Latin Authors and Texts, 3. Historical Atlas of the Ancient World, 4. The Reception of Myth and Mythology, 5. The Reception of Classical Literature, 6. The History of Classical Scholarship)

Supplementum Epigraphicum Graecum Online (συλλογή των πρόσφατα δημοσιευμένων ελληνικών επιγραφών καθώς και μελετών σε παλαιότερα γνωστά έγγραφα. Παρουσιάζει πλήρη ελληνικά  κείμενα όλων των νέων επιγραφών συνοδευόμενων από κριτικό σχολιασμό, συνοψίζει νέες αναγνώσεις, ερμηνείες και μελέτες γνωστών επιγραφών και περιστασιακά παρουσιάζει το ελληνικό κείμενο αυτών των εγγράφων)

Οι παραπάνω πηγές είναι προσπελάσιμες στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικών πηγών του ΣΕΑΒ, κάτω από το μενού "Ηλεκτρονικές Πηγές - Βιβλιογραφικές Βάσεις/Βάσεις Πλήρους Κειμένου/Πληροφοριακό Υλικό".